Geschiedenis

Toneelvereniging Mariahout viert in 2018 haar 45-jarig bestaansjubileum met het spektakelstuk De Zwarte Ruiter, een Brabants boefje. Een mijlpaal die niet onopgemerkt voorbij mag gaan.

Vanaf de oprichting in 1973 tot nu toe heeft zij met haar jaarlijkse producties voor groot en klein duizenden mensen weten te vermaken in vele natuurtheaters in den lande, van Valkenburg tot Den Haag. Een grote prestatie voor een relatief kleine vereniging uit een eveneens kleine dorpsgemeenschap. De vereniging zou dit op deze schaal nooit hebben waar kunnen maken als er niet de steun van en samenwerking met de Stichting Openluchttheater Mariahout was geweest. Deze stichting beschikt immers over een eigen natuurtheater, ook wel de parel van Laarbeek genoemd, waarvan de vereniging dankbaar gebruik mag maken. Het is de thuisbasis van de vereniging.

In vijfenveertig jaar tijd heeft Toneelvereniging Mariahout natuurlijk haar geschiedenis geschreven. Van een nog absoluut amateuristische aanpak in 1973 tot een meer professionele invulling van het vak van theater maken op dit moment. En dat toch met overwegend amateurs, want de vereniging is en blijft een amateurgezelschap. Om voldoende kwaliteit op het podium te kunnen neerzetten laat zij zich wel steeds ondersteunen door professionals die leiding geven aan het artistieke product. Maar ook binnen de eigen gelederen van de vereniging zitten mensen met grote kwaliteiten op het gebied van het vormgeven van een theaterproductie. Decors, kostuums en rekwisieten worden veelal zelf ontworpen en gemaakt door de verenigingsleden of door de vaste groep enthousiaste vrijwilligers op de achtergrond. Het totaal aantal leden en vrijwilligers bedraagt momenteel zo’n 70 personen.

De vereniging maakt jaarlijks tenminste 2 producties: een voor een volwassen publiek, en een voor kinderen. De productie voor volwassenen wordt doorgaans alleen opgevoerd in het openluchttheater van Mariahout. Voorstellingen van de kinderproductie worden ook opgevoerd in andere openluchttheaters in Brabant, maar ook ver daar buiten. De jeugdgroep gaat daarvoor in de zomervakantie 2 à 3 weken op tournee om her en der zo’n 10-tal voorstellingen te geven. Jaarlijks komen op de voorstellingen van de vereniging rond de 10.000 bezoekers af.

In de loop der jaren heeft de vereniging een imposante voorraad aan decormaterialen weten op te bouwen. Hetzelfde geldt voor het uitgebreide kledingmagazijn met meer dan 1000 kostuums en bijbehorende attributen.

Zonder financiële bijdragen van derden zou de vereniging haar reguliere programma niet kunnen waar maken. Gelukkig kan zij rekenen op structurele subsidies van de gemeente Laarbeek en de provincie Noord-Brabant. Ook Rabobank Peel-Noord is een vaste donateur van de vereniging.

Toneelvereniging Mariahout hoopt nog lang op deze manier theater te kunnen blijven maken. Zij beseft daar niet alleen haar eigen leden een groot plezier mee te doen, maar ook het publiek dat graag wil genieten van een mooi schouwspel in de open lucht. De vereniging nodigt u hiertoe van harte uit!