Wij zijn Toneelvereniging Mariahout

Toneelvereniging Mariahout vierde in 2018 haar 45-jarig bestaansjubileum met het spektakelstuk De Zwarte Ruiter, een Brabants boefje. Een mijlpaal die niet onopgemerkt voorbij mocht gaan.

Vanaf de oprichting in 1973 tot nu toe heeft zij met haar jaarlijkse producties voor groot en klein duizenden mensen weten te vermaken in vele natuurtheaters in den lande, van Valkenburg tot Den Haag. Een grote prestatie voor een relatief kleine vereniging uit een eveneens kleine dorpsgemeenschap. De vereniging zou dit op deze schaal nooit hebben waar kunnen maken als er niet de steun van en samenwerking met de Stichting Openluchttheater Mariahout was geweest. Deze stichting beschikt immers over een eigen natuurtheater, ook wel de parel van Laarbeek genoemd, waarvan de vereniging dankbaar gebruik mag maken. Het is de thuisbasis van de vereniging.

In vijfenveertig jaar tijd heeft Toneelvereniging Mariahout natuurlijk haar geschiedenis geschreven. Van een nog absoluut amateuristische aanpak in 1973 tot een meer professionele invulling van het vak van theater maken op dit moment. En dat toch met overwegend amateurs, want de vereniging is en blijft een amateurgezelschap. Om voldoende kwaliteit op het podium te kunnen neerzetten laat zij zich wel steeds ondersteunen door professionals die leiding geven aan het artistieke product. Maar ook binnen de eigen gelederen van de vereniging zitten mensen met grote kwaliteiten op het gebied van het vormgeven van een theaterproductie. Decors, kostuums en rekwisieten worden veelal zelf ontworpen en gemaakt door de verenigingsleden of door de vaste groep enthousiaste vrijwilligers op de achtergrond. Het totaal aantal leden en vrijwilligers bedraagt momenteel zo’n 70 personen.

De vereniging maakt jaarlijks tenminste 2 producties: een voor een volwassen publiek, en een voor kinderen. De productie voor volwassenen wordt doorgaans alleen opgevoerd in het openluchttheater van Mariahout. Voorstellingen van de kinderproductie worden ook opgevoerd in andere openluchttheaters in Brabant, maar ook ver daar buiten. De jeugdgroep gaat daarvoor in de zomervakantie 2 à 3 weken op tournee om her en der zo’n 10-tal voorstellingen te geven. Jaarlijks komen op de voorstellingen van de vereniging rond de 7.500 bezoekers af.

In de loop der jaren heeft de vereniging een imposante voorraad aan decormaterialen weten op te bouwen. Hetzelfde geldt voor het uitgebreide kledingmagazijn met meer dan 1000 kostuums en bijbehorende attributen.

Zonder financiële bijdragen van derden zou de vereniging haar reguliere programma niet kunnen waar maken. Gelukkig kan zij rekenen op structurele subsidies van de gemeente Laarbeek en de provincie Noord-Brabant. Ook Rabobank Peel-Noord is een vaste donateur van de vereniging.

Toneelvereniging Mariahout hoopt nog lang op deze manier theater te kunnen blijven maken. Zij beseft daar niet alleen haar eigen leden een groot plezier mee te doen, maar ook het publiek dat graag wil genieten van een mooi schouwspel in de open lucht. De vereniging nodigt u hiertoe van harte uit!

Het bestuur

 

Bart van Turnhout Voorzitter
Mike van den Eijnden Penningmeester
Anne van Deursen Secretaris
Helmie Segboer Lid
Diek Lukassen Lid
Kees van Roosmalen Lid

Geschiedenis

1973 - De eerste voorstelling

Vanaf de oprichting in 1973 tot nu toe heeft zij met haar jaarlijkse producties voor groot en klein duizenden mensen weten te vermaken in vele natuurtheaters in den lande, van Valkenburg tot Den Haag. Een grote prestatie voor een relatief kleine vereniging uit een eveneens kleine dorpsgemeenschap.

1974 - Fanfarella

Een bekend toneelspel in dialect van de Brabantse schrijver, zanger en kunstenaar Jan Naaijkens. Het stuk werd destijds veelvuldig opgevoerd in Vlaanderen en Brabant.

1980 - Het wonderbaarlijke dorp

Een echt openluchtstuk van de hand van Gaston Martens. Hiervoor werd op het speelplan als decorelement een ware kopie gebouwd van de Mariahoutse parochiekerk.

1985 - Jeroen Bosch

Een historisch verhaal over het leven en werk van deze beroemde Bossche schilder waaraan rond de honderd spelers, zangers en muzikanten deelnamen. Speciaal voor de vereniging geschreven door de bekende auteur Ger Beukenkamp.

1988 - Kinderen van ons volk

Een echt volksstuk van de hand van de bekende Brabantse schrijver Antoon Coolen. Hij wist het toenmalige plattelandsleven in de Peelstreek in woord voortreffelijk te verbeelden.

1992 - De getatoeëerde roos

Een toneelstuk van de beroemde Amerikaanse schrijver Tennessee Williams over Italiaanse arbeidsmigranten in de staat Mississippi. Het passionele liefdesverhaal was voor het Mariahoutse publiek best wel wat gewaagd.

1990 - Voorstellingen op tournee

Na enkele kinderproducties alleen in Mariahout te hebben gespeeld gaan we vanaf dit jaar met de voorstellingen op tournee.

1995 - Manon van de bronnen

Dit schitterende verhaal van de Franse schrijver Marcel Pagnol ging als televisiefilm de hele wereld over. De vereniging zette het om in een prachtig openluchtspel waarbij de toeschouwer de Zuid-Franse sfeer in optima forma kreeg voorgeschoteld.

1996 - Kinderproductie breekt records

De kinderproductie Jungleboek verbreekt alle records en het openluchttheater zit elke voorstelling helemaal vol.

1998 - Het orakel van Ginderwijd

Een volks toneelspel geschreven door Jan Smeets en Ad van den Kieboom, speciaal voor het 25-jarig verenigingsjubileum. Maar ook voor de 1e editie van het Brabants Dialecten Festival in Lieshout.

2002 - Romeo en Julia

Een wereldberoemd toneelstuk van William Shakespeare, uitgevoerd in het Brabants dialect naar een voortreffelijke hertaling van Remy Albers. Het opzienbarende stuk haalde door heel Nederland de pers.

2009 - De klokkenluider van de Notre Dame

Dit beroemde verhaal werd als toneelstuk geschreven door Harrie Geelen en door de vereniging opgevoerd in het kader van haar 40-jarig bestaan. De als decorstuk opgetrokken replica van de Notre Dame was een hoogstandje dat alom lof oogstte.

2010 - Ieder jaar een nieuwe voorstelling

sinds dit jaar spelen we met de jeugdgroep ieder jaar een sprookje op onze eigen unieke manier.

2018 - De zwarte ruiter

Speciaal door Mark van Amelsfoort geschreven en geregisseerd toneelspel over het leven van de Brabantse bandiet Hans Gruyters ter ere van het 45-jarig verenigingsjubileum. Hans Gruyters kwam destijds veel in Mariahout.

Neem contact op met Toneelvereniging Mariahout

    Ik heb een vraag over:


    Ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken zoals omschreven in de privacyverklaring.